14.9.2015

Haluan antaa ennakkoperintöä

Asiakas ottaa meihin yhteyttä ja kertoo, että haluaa antaa lapselleen ennakkoperintöä. Lahjaa ei haluta antaa, koska siitä verotetaan ankarammin. Onko asia kuitenkaan ihan näin ja mikä on lahjan ja ennakkoperinnön ero?

Ennakkoperintö on lahja, joka otetaan huomioon perinnönjättäjän kuoleman jälkeen perintöä jaettaessa. Ennakkoperinnön saajalle tulee omaisuutta perinnönjaossa vähemmän, sillä hän on jo aikaisemmin saanut perinnönjättäjältä lahjana omaisuutta. Ennakkoperinnöstä maksetaan lahjoitushetkellä lahjaveroa täysin samalla tavalla kuin lahjastakin. Verotukselliset vaikutukset tulevat esille vasta lahjanantajan kuoleman jälkeen toimitettavassa perintöverotuksessa ja perinnönjaossa. ´

Perintöverotusta toimitettaessa ennakkoperintöinä käsiteltävät lahjat lisätään kuolinpesän varoihin. Sen jälkeen omaisuuden ja ennakkoperintöjen yhteissumma jaetaan tasan kaikille perillisille. Näistä osuuksista määrätään perillisille perintövero. Ennakkoperintöä saaneiden perillisten perintöverosta vähennetään aiemmin maksettu lahjavero. Mikäli perittävää omaisuutta on vähän, saattaa omaisuus olla perintöverosta vapaa. Jo maksettua lahjaveroa ei kuitenkaan tässä tapauksessa makseta takaisin.

Niin sanotut tavalliset lahjat otetaan huomioon perinnönjättäjän jälkeen toimitettavassa perintöverotuksessa vain, jos perillinen on saanut tällaisen lahjan kolmen viimeisen vuoden kuluessa ennen perinnönjättäjän kuolemaa. Tällöin lahjan arvo lisätään perillisen perintöosuuteen ja perintövero määrätään yhteissumman perusteella. Perintöverosta vähennetään kuitenkin aiemmin maksettu lahjavero. Annettu lahja ei vähennä perillisen osuutta perinnönjaossa.

Mikäli olet edelleen epävarma, kannattaako lahjoittaa vai antaa ennakkoperintöä, kannattaa ottaa yhteyttä. Siinä voi säästää pitkän pennin ja haluttu lopputulos on taattu.

Anna Oksanen

osakas, asianajaja