7.10.2016

Immateriaalioikeudet osana yritystoimintaa

Onko yrityksesi aineettomat oikeudet suojattu? Näitä oikeuksia pidetään monissa suurissa yrityksissä niin tärkeinä, että yrityksellä saattaa olla oma immateriaalioikeuden yksikkö. Sitä vastoin toisinaan erityisesti pienissä yrityksissä ei tavaramerkki-, patentti- ja tekijänoikeuskysymyksiin ole aina kiinnitetty tarpeeksi huomiota.

Immateriaalioikeuksien suojaamisen tavoitteena on omien tuotteiden ja/tai palveluiden suojaaminen. Omia oikeuksia kannattaa ja pitää myös jatkuvasti valvoa sekä puuttua aktiivisesti rikkomuksiin. Puuttuminen on kuitenkin vaikeaa, mikäli oikeuksia ei ole suojattu.

Oikeuksien suojaamisella on selkeää taloudellista arvoa. Yritykset identifioivat tuotteitaan ja palvelujaan tavaramerkkien ja tunnusten avulla, ja oikeuksien suojaamisen tarkoituksena on suojata tehtyjä investointeja. Lisäksi yrityksen arvo nousee, kun on tiedossa, että yrityksen immateriaalioikeuksista pidetään huolta. Nykyisin kehitellään immateriaalioikeuksiin kohdistuvia uusia vakuusmuotoja. Lisäksi immateriaalioikeuksia voidaan käyttää vaihdon välineinä fuusioissa ja yrityskaupoissa.

Immateriaalioikeuksien suojaaminen ei kuitenkaan ole ilmaista, joten suojan oikea kohdentaminen on tärkeää. Turhasta ei kannata maksaa. Oikeuksista on syytä suojata vain kaikkein tarpeellisimmat. Tosin itselle vähemmän tarpeelliset oikeudet voi esim. lisensioida, ja näin saada lisenssimaksuja yritykselle. Muutoinkin kannattaa tehdä yhteistyötä sellaisten tahojen kanssa, joilla on tarjottavana vastavuoroisesti jotakin itselle hyödyllistä.

Juha Auvinen

asianajaja