21.2.2024

Veroton arpajaisvoitto – tunnistautuminen

Vuoden 2024 alusta lukien kaikkien Veikkauksen pelien pelaaminen edellyttää tunnistautumista. Erityistä huomiota on saanut se, että tunnistautuminen koskee myös raaputusarpojen ostamista ja voiton lunastamista, mikä rajoittaa arpojen ostamista lahjaksi. Asian ajankohtaisuuden vuoksi huomioita arpajaisvoittoihin kohdistuvista veroista ja pelaamiseen liittyvästä tunnistautumisesta.

Yhtäältä tuloverolain mukaan rahana tai rahanarvoisena etuutena saadut tulot ovat tietyin rajoituksin veronalaisia. Toisaalta arpajaisverolaissa tarkoitetuista arpajaisista saatu voitto ei ole veronalaista tuloa.

Toisinaan henkilöt lottoavat yhdessä muutoin kuin ostamalla osuuden ns. valmiista porukkapelistä. Tällaisissa tapauksissa, jos henkilö voiton maksamisen jälkeen antaa voiton tai osan siitä toiselle, kyseessä on perintö- ja lahjaverolain mukainen lahja. Lahjaksi katsominen voidaan kuitenkin estää, jos voiton lunastava henkilö ennen arvontaa solmii mukana olleiden kanssa yhdessä pelaamista koskevan sopimuksen. Jokaisen yhteiseen peliin osallistuneen on toki tunnistauduttava, sillä lunastettava arpajaisvoitto on verovapaa vain tunnistautuneelle pelaajalle. Mutta jos kaikki ovat tunnistautuneet, kyse ei ole lahjasta, vaikka voiton omalle tililleen saanut siirtää kunkin pelaajan osuudet näille.

Valitettavasti samanlainen menettely ei ole mahdollista vanhempien ja alaikäisten lasten kesken, sillä arpajaislain mukaan alaikäinen ei saa pelata rahapelejä eikä näin voi tunnistautua. Koska voitot maksetaan vain tunnistautuneille pelaajille, ei alaikäinen voi saada arpajaislaissa tarkoitetuista rahapeleistä tuloverolain mukaista verovapaata arpajaisvoittoa. Voiton tai sen osan siirtäminen alaikäiselle katsotaan aina perintö- ja lahjaverolain mukaiseksi lahjaksi.

Juha Auvinen

asianajaja