Ovatko kaupanvahvistajat historiaa?
Kotisohvalta tai mökkilaiturilta voi nykypäivänä käydä asuntokauppaa, ostaa auton, vaatteita ja tilata viikon ruuat kotiovelle. Kotisohvalta luonnistuu myös kiinteistökaupat.
Kotisohvalta tai mökkilaiturilta voi nykypäivänä käydä asuntokauppaa, ostaa auton, vaatteita ja tilata viikon ruuat kotiovelle. Kotisohvalta luonnistuu myös kiinteistökaupat.
Asuinhuoneiston ja kiinteistön omistajan tärkein velvollisuus kaupan kohteen virhetilanteen havaitsemisvaiheessa on esittää reklamaatio asuinhuoneiston tai kiinteistön myyjälle. Reklamaatio tulee tehdä oikea-aikaisesti ja oikean sisältöisenä. Mikäli ostaja laiminlyö reklamaatiovelvollisuutensa, myyjä ei vastaa kaupan kohteen virheestä. Suositeltavaa onkin, että ostaja ottaa mahdollisen virheen havaittuaan mahdollisimman pian yhteyttä asianajajaan, joka avustaa ostajaa reklamaation toimittamisessa myyjälle ja sen jälkeisissä vaiheissa. Useimman asunnon ja kiinteistön omistajan kotivakuutukseen sisältyy oikeusturvavakuutus, joka kattaa asianajajan käyttämisestä syntyviä kuluja.
Myyjän vastuu asunto- ja kiinteistökaupassa on suuri ja voi joissain tapauksissa ulottua jopa viiden vuoden päähän omistajanvaihdoksesta. Huolellisestikaan laadittu kuntotarkastus ei vapauta myyjää kaupan jälkeisestä vastuusta, mutta se vähentää asuntokauppoihin liittyvää epävarmuutta - Sen ansiosta myyjä tietää, mitä on myymässä ja ostaja, mitä on ostamassa.
Asuntokaupan aakkoset Asunnon hankinta on kenties suurimpia yksittäisiä hankintoja, joita ihminen elämässään tekee. Asuntokaupoilla törmää termeihin ja seikkoihin, jotka saattavat aiheuttaa ihmetystä. Itsellekin asuntokauppa on ajankohtainen aihe ja tästä syystä ajattelinkin helpottaa muidenkin asunnon ostajien tuskaa ja selventää näitä asuntokauppaan ja asunnon hankkimiseen liittyviä termejä.
Ei ole yksi eikä kaksi kertaa, kun kiinteistön kauppakirjaan tulee syystä tai toisesta kirjattua väärää tietoa. Tai no, ei ehkä väärää tietoa, mutta ainakin verotuksellisesti epäedullista tietoa. Kauppakirjan allekirjoittamisen jälkeen aletaankin miettiä, että hetkinen. Olisiko kannattanut ostaa koko talo vain toisen nimiin. Sen toisen, jolla oli mahdollisuus hyödyntää ensiasunnon varainsiirtovapautta koskevaa säännöstä. Sitten vaan juristin puheille, että miten asian saa korjattua ja verot jätettyä maksamatta.
Yksittäiselle ihmiselle oman kodin hankkiminen on pääsääntöisesti elämän suurin ja taloudellisesti merkittävin hankinta. Toisinaan ajatus juuri hankitusta unelmatalosta murenee, kun kaupanteon jälkeen rakennuksesta löytyykin merkittäviä puutteita, vaurioita tai rakennusvirheitä, jotka eivät ole tulleet esiin kaupantekohetkellä. Tällöin nousee esiin kysymys siitä, että oikeuttavatko tehdyt havainnot rahalliseen hyvitykseen tai jopa kaupan purkamiseen.
Asunto- ja kiinteistökauppaa tehdessä täytyy tietää, mitä on ostamassa. Ei auta jälkikäteen ruikuttaa, jos muuton jälkeen huomaa, että kylpyhuoneen ovi ei menekään kunnolla kiinni ja parketti on naarmuinen. Toisaalta vakiintuneesti on katsottu, että esimerkiksi huonekaluja ei ostajan tarvitse siirrellä. Että jos se naarmu onkin siellä tuolin alla, eikä myyjä tullut siitä huomauttaneeksi, ei kun hinnanalennuskanne vireille vaan. Hedelmätiskillä avokadoja jaksetaan puristella, mutta kun unelmakoti tulee vastaan, käsiraha pöytään vaan. Ostajan ennakkotarkastusvelvollisuus on ollut suppea. Liian suppea.