Blogi

16.12.2021

Paloturvallisuus taloyhtiössä – tiedosta vastuut

Joulu on jo nurkan takana ja joulutunnelmaa luodaan kotiin kynttilöillä, jouluvaloilla ja muilla koristeilla. Kodin koristelussa on kuitenkin hyvä muistaa paloturvallisuus. Kynttilöitä ei pidä jättää palaamaan ja jouluvalotkin on syytä sammuttaa kotoa poistuessa. Myös palovaroittimien toimivuus on hyvä tarkistaa, sillä taloyhtiössä huoneiston haltijan, oli hän sitten vuokralainen tai osakas, velvollisuutena on huolehtia huoneistonsa paristokäyttöisestä palovaroittimesta ja sen toimivuudesta. Jos palovaroitinjärjestelmä on kytketty sähköverkkoon, kunnossapitovastuu kuuluu kuitenkin taloyhtiölle.

20.12.2019

Työntekijälle annettu joululahja voi johtaa verotusyllätykseen

Jouluaatto koittaa ensi viikolla ja joululahjojen osto on vilkkaimmillaan. Myös useissa yrityksissä muistetaan työntekijöitä joululahjoilla. Tässä blogissa tarkastellaan sitä, minkälaisen lahjan työnantaja voi antaa työntekijälle ilman, että joulupukki vie tiedon lahjasta verottajalle. Mikäli jokin alla mainituista edellytyksistä ei täyty, verotetaan työntekijän saamaa lahjaa palkkatulon tavoin ja tällöin lahja vaikuttaa myös työntekijän eläkevakuutusmaksuihin. Yrityksen verotuksen näkökulmasta työntekijälle annettu lahja on vähennyskelpoinen kulu, mutta lahjasta ei ole arvonlisäveron vähennysoikeutta eikä siitä tarvitse suorittaa työnantajan sairausvakuutusmaksua. Blogin lopusta löytyy myös muutama joululahjaidea työntekijälle.

20.12.2016

Rauhan juhla vai kaupan juhla?

Neljä päivää jouluun on ja elämme vuoden vilkkaimpia kauppapäiviä. Tavaratalot ja ostoskeskukset täyttyvät paniikinomaisessa jouluhysteriassa tungeksivista ihmisistä etsimässä vielä viimeisiä lahjoja pukinkonttiin ja sitä juuri oikeanlaista ja -kokoista luomukinkkua joulupöytään. Joku kiertää kaupasta toiseen etsien epätoivoisesti ruokalehdestä löytämänsä uuden kinkkukastikereseptin määräämääharvinaista maustetta. Ruuhka-aikaan kauppareissulle ei kannata lähteä minuuttiaikataululla.

23.12.2015

Rauhallista joulua

Suomessa on jo vuosisatojen ajan julistettu jouluaattona joulurauha. Nykyisessä muodossaan joulurauhaa on julistettu Turussa 1800-luvulta lähtien. Turun lisäksi joulurauha julistetaan joissain muissakin Suomen kaupungeissa, esimerkiksi Porvoossa ja Porissa.