Blogi

10.12.2021

Oikkarin arkea

Asianajotoimisto Lukander Ruohola HTO:ssa työskenteleviä oikeustieteen opiskelijoita kutsutaan opintojen vaiheesta riippumatta oikkareiksi, vaikka osa meistä onkin jo suorittanut oikeusnotaarin tutkinnon. Toimiston oikkarit avustavat asianajajia ja kokeneita juristeja toimeksiantojen hoitamisessa. Käytännössä tämä voi tarkoittaa vallitsevan oikeuskäytännön selvittämistä, erinäisten asiakirjaluonnosten laatimista, käännöstehtäviä tai yhteydenpitoa eri viranomaisiin. Joka toinen perjantai yksi oikkareistä pääsee myös kirjoittamaan toimiston blogia ja tällä kertaa päätin käyttää tilaisuuden esitelläkseni toimistossamme työskentelevien oikkareiden arkea.

20.5.2020

Mitä sinä äiti teet siellä töissä?

Mitä sinä äiti teet siellä töissä, kysyi tyttäreni ollessaan 3-vuotias. Koitin selittää hänelle. Kerroin, että olen juristi. Istun tietokoneella, kirjoitan ja luen paljon. Koitan auttaa toisia ihmisiä asioissa, joissa he eivät välttämättä enää pärjää yksin. Juttelen ihmisten kanssa ja pyrin löytämään ratkaisuja heidän ongelmiinsa. Kaikkien ei kuulu osata tehdä kaikkea ja joskus on hyvä pyytää toisilta apua. Seuraavana päivänä kuulin, miten hän selitti kaverilleen äitinsä olevan ammatiltaan turisti. Samoihin aikoihin vanhempani ostivat itselleen uuden omakotitalon. Minulle asia selvisi vasta, kun kauppakirjat oli jo allekirjoitettu. Ihmettelin, miksi minua ei pyydetty laatimaan tai edes tarkastamaan kauppaan liittyviä asiakirjoja. Isä ihmetteli, että mitä ihmettä, osaatko sinä kauppakirjojakin tehdä. Niinpä niin isä. Olen tehnyt kiinteistöjuristin töitä viimeiset 12 vuotta. Soittipa muutama viikko sitten veljenikin, että ymmärränkö maatilojen sukupolvenvaihdoksista jotakin. Totesi itse, että tuskin ymmärrät; kyse on kuitenkin maanviljelyksestä, ei mistään rikollisten puolustamisesta. Kerroin, että en ymmärrä en, mutta naapurihuoneessa istuva kollega varmasti ymmärtää. Veljeni oli ihmeissään. Voiko asianajaja todella olla tällaisessa asiassa avuksi?

25.1.2019

Lakimies, juristi, asianajaja – heistä on moneksi?

Tänään vietetään Asianajajapäivää Helsingin Messukeskuksessa, minkä johdosta koinkin blogikirjoitukselleni hyväksi aiheeksi käsitellä hieman näitä oikeudellisen alan mystisiä nimikkeitä. Aihe ei juolahtanut mieleeni ainoastaan Asianajajapäivän, vaan myös kuluneella viikolla uutisiin nousseen lakimies-nimikkeen suojaamistarpeen johdosta.

15.8.2017

Kipin kapin kohti uusia haasteita

Muistatko vielä, miltä tuntui, kun opinnäytetyösi tai pro gradu -tutkielmasi tuli vihdoin valmiiksi? Muistatko, miten ilo ja jännitys vuorottelivat valmistujaispäivänäsi? Miltä tuntui ensimmäinen työpäiväsi vastavalmistuneena? Entä, kun ensimmäisen kerran sait lisätä allekirjoituksesi alle uuden tittelisi?

18.2.2016

Oikeuskielen viidakko

Mortis causa, ne bis in idem, nulla poena sine lege. Siis häh?

12.11.2015

Oikeuden lyhyt oppimäärä

Näin loppuvaiheen oikeustieteen opiskelijana joudun lakimiesharjoittelijan käytännön tehtävien lisäksi pohtimaan etenkin loppututkielmani laatimisessa paljon myös sitä, mitä oikeustiede teoriassa on ja miten se linkittyy käytännön työelämään. Asiansa osaava juristi yhdistää nämä kaksi puolta ja muodostaa mahdollisimman käyttökelpoisen ja juridisesti oikean oikeudellisen ratkaisun.