Blogi

23.3.2022

Konossementin merkityksestä remburssikaupassa

Sanonta ”Suomi on saari” nostaa usein päätään, kun Suomen maantieteellisestä asemasta puhutaan logistiikan näkökulmasta. Katsoessa karttaa on ilmeistä, ettei sanonta ole syntynyt suotta. Suomi lepää Euroopan koilliskulmassa ja ulkomaankauppamme on riippuvainen meriteitse kulkevista tavaravirroista. Esimerkiksi vuonna 2021 merikuljetusten osuus kaikista ulkomaankaupan tavarakuljetuksista oli 82,4 prosenttia ja meriteitse kuljetettavien tavaroiden tonnimäärä oli 80,6 miljoonaa tonnia.[1] Tosiasia on myös, että valtaosa kuljetuksista perustuvat taustalla olevaan sopimukseen irtaimen kaupasta – kaupankäynti ja kuljetukset kulkevat käsi kädessä.

28.9.2021

Monimuotokuljetuksista ja paikantamattoman tavaravahingon problematiikasta

Monimuotokuljetukset ovat kuljetuksia, joissa tavara kuljetetaan määränpäähän kahta tai useampaa kuljetusmuotoa käyttäen mutta siten, että koko kuljetusketjua hallitaan ainoastaan yhden kuljetussopimuksen, niin kutsutun monimuotokuljetussopimuksen, avulla.

23.2.2021

Pelkää pahinta ja varaudu kuljetusvahinkoon – esimerkkejä tiekuljetusoikeudesta

Kuljetusoikeus on oikeudenala, jolla on useita erityispiirteitä, jotka on hyvä tunnistaa kuljetussektorilla toimittaessa. Oikeudenala on korostuneesti kansainvälinen ja vilisee erikoissanastoa, jonka lisäksi haasteita aiheuttavat kuljetussopimukset, jotka eivät suinkaan ole mikään yhtenäinen sopimustyyppinsä. Tavarankuljetuksista puhuttaessa kuljetusoikeutta leimaa kuitenkin yksi erityispiirre ylitse muiden, nimittäin rahdinkuljettajan rajoitettu vastuu.