Blogi

15.3.2022

Uuden kodin omistaja, muista reklamoida ajoissa!

Asuinhuoneiston ja kiinteistön omistajan tärkein velvollisuus kaupan kohteen virhetilanteen havaitsemisvaiheessa on esittää reklamaatio asuinhuoneiston tai kiinteistön myyjälle. Reklamaatio tulee tehdä oikea-aikaisesti ja oikean sisältöisenä. Mikäli ostaja laiminlyö reklamaatiovelvollisuutensa, myyjä ei vastaa kaupan kohteen virheestä. Suositeltavaa onkin, että ostaja ottaa mahdollisen virheen havaittuaan mahdollisimman pian yhteyttä asianajajaan, joka avustaa ostajaa reklamaation toimittamisessa myyjälle ja sen jälkeisissä vaiheissa. Useimman asunnon ja kiinteistön omistajan kotivakuutukseen sisältyy oikeusturvavakuutus, joka kattaa asianajajan käyttämisestä syntyviä kuluja. 

15.10.2021

Kuntotarkastus ei poista myyjän vastuuta – miksi se kannattaa silti tehdä?

Myyjän vastuu asunto- ja kiinteistökaupassa on suuri ja voi joissain tapauksissa ulottua jopa viiden vuoden päähän omistajanvaihdoksesta. Huolellisestikaan laadittu kuntotarkastus ei vapauta myyjää kaupan jälkeisestä vastuusta, mutta se vähentää asuntokauppoihin liittyvää epävarmuutta - Sen ansiosta myyjä tietää, mitä on myymässä ja ostaja, mitä on ostamassa.

10.6.2020

Ostajan tarkastusvelvollisuudesta kiinteistön kaupassa (KKO 2020:23)

Maakaaren 2 luvun 22 §:n 1 momentin mukaan ostaja ei saa laatuvirheenä vedota seikkaan, joka olisi voitu havaita kiinteistön tarkastuksessa ennen kaupan tekemistä. Ostajalla ei kuitenkaan ole velvollisuutta ilman erityistä syytä tarkistaa myyjän kiinteistöstä antamien tietojen paikkansapitävyyttä eikä ulottaa tarkastusta seikkoihin, joiden selvittäminen edellyttää teknisiä tai muita tavanomaisesta poikkeavia toimenpiteitä.

25.4.2019

Isoäiti makaa takapihalla

Lähdin pääsiäisen viettoon tuttuni kanssa Etelä-Savoon, josta hän oli jokin aika sitten hankkinut itselleen vapaa-ajan kiinteistön. Kiinteistöllä sijaitsi ihana vanha, ehkä purettavassa kunnossa oleva, omakotitalo ja kaunis koski. Päätimme patikoida myös kiinteistön rajat, tuttuni kun oli hankkinut kiinteistön juurikaan siihen tutustumatta. Törmäsimme lounaan puoleisella rajalla hieman hämmentävään näkyyn. Kiinteistöllä oli vain muutama vuosi sitten menehtyneen naisen hauta. Hautapaikalla oli kaunis iso muistolaatta ja lyhtyjä. Näytti siltä, että joku oli haudalla käynytkin, eikä niin kauan aikaa sitten. Haudasta ei mainittu tutulleni ostoprosessin aikana, ei myyjän, saati kiinteistönvälittäjän toimesta.