Blogi

7.6.2022

Asianajotoimiston kesä ja määräajat

Energiayhtiön yhtiöjärjestyksessä osakkeet jaettiin kahteen eri sarjaan hiukan sen mukaan, minkä tyyppisiä omistajia osakkaat olivat. Paperit oli laadittu huolella, ja tasapainoa kummankin osakesarjan omistajien välillä pidettiin pyhänä. Oli kesä kauan sitten ja puhelin soi: ”Luitteko Suomen ensimmäisestä julkisesta kombinaatiofuusiosta?” ”Kyllä.” ”Voitteko selvittää, syntyykö osakkeenomistajalle lunastusoikeus, jos eri osakesarjoja omistavat yhtiöt sulautuvat kombinaatiofuusiolla? Vastaus tarvitaan viiden päivän kuluessa.” Ei hätää, sillä miltei 100 vuotta voimassa ollut osakeyhtiölaki oli juuri uudistettu, ja tähänkin kysymykseen varmasti löytyy laista vastaus. Lämpötila ilmastoimattomassa konttorissa, hulppeassa huoneessa kaakeliuunin vieressä lähenteli 30 astetta.

18.4.2017

Parempi aikaisemmin kuin aikaisemmin

Jokainen tuntee sanonnan ”parempi myöhään kuin ei milloinkaan”. Sanonta pätee hyvin moneen eri tilanteeseen ja sitä voi käyttää useassa eri asiayhteydessä. On kuitenkin eräs asia, jossa sanonta ei päde ollenkaan. Tässä asiassa sanonnan voisi jopa kääntää kuten otsikossa; parempi aikaisemmin kuin aikaisemmin.

16.2.2016

Karkaamisesta ja määräpäivistä

Vangin karkaaminen on Suomessa rikos toisin kuin suuressa osassa Euroopan maita, mukaan lukien muun muassa naapurimaamme Ruotsi. Opiskeluajoiltani 1980 luvulta on jäänyt mieleen oikeuspoliittinen keskustelu, joka vahvasti pyrki siihen, että kyseinen menettely tulisi dekriminalisoida. Perusteena oli paitsi kansainvälinen vertailu, niin myös se, että keskustelijoiden näkemyksen mukaan ihmisellä on luontainen voimakas vapauden kaipuu ja näin muodoin karkaaminen tai sen yrittäminen on luonnollista ja jopa vangin perusoikeus.