Blogi

6.9.2023

Dynaaminen testamentti jäämistösuunnittelun välineenä

Testamentti on korostetun henkilökohtainen oikeustoimi, eikä testamenttausvaltaa tai testamentin sisällön määräämistä voi siirtää lähtökohtaisesti kenellekään. Henkilö määrää itse omalla testamentillaan omasta omaisuudestaan. Tällä pyritään estämään se, että ulkopuoliset pyrkisivät vaikuttamaan testamentin sisältöön.

20.12.2022

Perunkirjoitus – välttämätön paha

Jokaisen Suomessa kuolleen henkilön jälkeen on pidettävä perunkirjoitus ja laadittava perukirja. Henkilön ikä, varallisuusasema tai kansalaisuus ei vaikuta asiaan.

26.4.2022

Määräaikaan sidotut testamentin moitekanteet

Nykyään on suhteellisen tavanomaista, että perinnönjättäjä on määrännyt jäämistöstään testamentilla. Testamentista voi kuitenkin syntyä monia erilaisia riitaisuuksia. Näistä ainoastaan testamentin moite on perintökaaren 14 luvun 5 §:n määräaikaan sidottu. Testamentin moitekanne on nostettava kuuden kuukauden kuluessa testamentin tiedoksi saamisesta. Kunkin perillisen määräaika voi siis alkaa kulumaan eri aikaan.

17.9.2021

Perinnönjaon oikaisusta

Perintökaari sisältää perinnönjaon oikaisua sääntelevän luvun. Kyseinen luku on tullut voimaan vasta 1.1.2016, mutta sitä sovelletaan myös ennen sen voimaantuloa toimitettuun perinnönjakoon. Lisäyksellä on pyritty selventämään oikeustilaa tapauksissa, joissa perillisen tai yleistestamentin saajan oikeus perintöön on aiemmin toimitetussa perinnönjaossa sivuutettu tai lapsen ja vanhemman välinen suhde vahvistetaan vasta perinnönjaon jälkeen. Sivuutetulla perillisellä tai testamentin saajalla tarkoitetaan sellaista henkilöä, jolla lain tai testamentin nojalla on oikeus jäämistöön, mutta jota ei ole alkuperäisessä perinnönjaossa toteutettu.

15.6.2021

Ennakkoperintö, suosiolahja vai jotakin muuta?

Muistan, että asianajajapolun alkupuolella eräitä vaikeimmin avautuvia asioita olivat ennakkoperintö, suosiolahja ja ehkä erityisesti näiden käsitteiden välinen suhde. Ennakkoperintöä koskeva pohdinta tulee usein vastaan siinä yhteydessä, kun vanhemmat lahjoittavat omaisuuttaan lapselleen. Lahjakirjaan tehdään yleensä merkintä siitä, että lahjaa ei ole pidettävä saajansa ennakkoperintönä. Merkintää pidetään tarpeellisena, koska Perintökaaren 6 luvun 1 §:n mukaan ”Mitä perittävä eläessään on antanut rintaperilliselle, on ennakkona vähennettävä tämän perinnöstä, ellei muuta ole määrätty tai olosuhteisiin katsoen otaksuttava tarkoitetun.” Useimmiten asiakkaat haluavat, ettei lahjaa pidetä lahjansaajan ennakkoperintönä, ja tämän vuoksi lahjakirjassa on siis tarpeen kieltää lahjoituksen olevan ennakkoperintöä.

24.11.2020

Oletko joskus törmännyt termiin testamentin toimeenpanija?

Ensi näkemältä vaikuttaisi siltä, että kyse on henkilöstä, joka panee toimeen testamentissa annetut määräykset. Osin tämä on totta, mutta asia ei kuitenkaan ole aivan näin yksinkertainen.

14.1.2020

Perinnöttömäksi tekeminen testamentilla

Perittävä voi eläessään määrätä testamentilla perillisensä perinnöttömäksi. Tämä on kuitenkin mahdollista vain laissa säädetyin perustein ja edellytyksin.

27.9.2019

Testamentin muotovaatimukset

Onko testamentin laatiminen ajankohtaista? On muistettava, ettei testamentti ole vapaamuotoinen asiakirja. Sitä laatiessa tulee olla huolellinen, koska asiaa sääntelevä laki eli perintökaari asettaa erilaisia vaatimuksia siitä, miten testamentti on tehtävä. Puhutaan muotovaatimuksista, joiden noudattamatta jättäminen voi johtaa jälkikäteen testamentin kumoamiseen. Alla on yksinkertaiset ohjeet siitä, mitä vaatimuksia testamenttiasiakirjan on täytettävä.

20.6.2017

Avioon aikovan aakkoset

Asianajaja antaa asiantuntevinta apua avioliiton oikeudellisissa kysymyksissä.

14.10.2016

Testamentti- vai perintösaanto?

Palaan aiempaan kirjoitukseeni, jossa käsittelin tehokasta osittaista luopumista testamentti- ja perintösaannoissa . Kuten teksti toi ilmi, on verotuksellisesti edullisempaa luopua osittain sellaisesta omaisuudesta, joka tulee testamentin nojalla. Mutta millainen testamentti tällaiseen tilanteeseen tulee laatia?

23.9.2016

Osittainen testamentista tai perinnöstä luopuminen

Artikkeleissamme on jo aiemmin esitelty erilaisia keinoja siirtää perintöä yli sukupolvien (/artikkelit/sukupolven-yli-perimisesta-ja-ennakkoperinnosta/). Tässä kirjoituksessa pureudun tarkemmin testamentista ja perinnöstä luopumisen verotukselliseen näkökantaan. Mitä jos haluaisin pitää osan perintönä tulevasta omaisuudesta itselläni? Onko merkitystä, mikäli tämä omaisuus siirtyykin minulle testamentin nojalla? Mitä veroja maksetaan ja moneenko kertaan?

2.11.2015

Talleta testamentti huolellisesti

Testamentti herättää tunteita ja sen sanamuotoa joudutaan usein tulkitsemaan. Joskus jopa silloin, kun testamenttia ei löydy. Testamentti voidaan hävittää tai peruuttaa tarkoituksella tai se voi hävitä sen tekijän tahtomatta. Testamentista voi myös olla useita kappaleita.