Lukander & Ruohola Oy Asianajotoimisto

EN | SE | DE

Blogi

Tämä on Asianajotoimisto Lukander Ruohola HTO Oy:n blogi. Kirjoittajina toimivat toimistomme asianajajat ja kirjoitukset käsittelevät juridisia aiheita laidasta laitaan - joskus vähän laidan ulkopuoleltakin. Otamme kiinni ajankohtaisiin aiheisiin ja nostamme esiin mielenkiintoisia kysymyksiä myös ei-niin-ajankohtaisista juridisista aiheista.

Vastuu

Tagit

20.7.2016 - Johanna Heinonen

Aurinkoa ja uhkaavia tilanteita

Suomalaisten matkailijoiden kestosuosikki Turkki koki viime viikolla lyhyen mutta valitettavasti ihmisuhreja vaatineen vallankaappausyrityksen pääkaupungissa Ankarassa. Vaikka tilanne kesti vain n. vuorokauden, vallankaappausyritys ja sen luoma turvallisuusuhka sai suomalaiset perumaan lomamatkojaan. Peruuntunut loma tietysti harmittaa, mutta monen mielessä varmaan myös pyöri kysymys; saanhan rahat nyt takaisin?

Tällaisia tilanteita varten kuluttajan suojaksi on säädetty valmismatkalaki sekä laadittu yleiset valmismatkaehdot. Matkustajalla on oikeus peruuttaa matka matkankohteen olojen vuoksi silloin, jos matkustajalla on perusteltu syy uskoa, ettei matkaa voida toteuttaa sovitulla tavalla hänen terveyttään tai henkeään vaarantamatta matkakohteessa tai sen läheisyydessä ilmenneiden sotatoimien, luonnonmullistuksen, lakon tai vastaavan tilanteen takia. Olosuhteiden muutosta peruuttamismahdollisuutena arvioidaan viranomaisten (mm. Ulkoministeriön) antamien tiedotteiden nojalla.

Kun matka peruutetaan ylivoimaiseksi esteeksi katsottavan tilanteen vuoksi, matkanjärjestäjän on palautettava asiakkaalle matkan hinta ja muut matkanjärjestäjälle maksetut maksut. Tämä koskee myös varausmaksua. Sen sijaan muita peruuttamisesta mahdollisesti aiheutuvia kuluja, esim. matkakuluja lentokentälle tai muuta vahinkoja ei matkanjärjestäjän tarvitse korvata.