1.4.2020

Ajatuksia koronaviruksesta

Todellinen kriisi pääsi yllättämään maailman ja Suomen hetkessä. Euroopan osalta reilu kuukausi sitten tuli tietoa ensimmäisestä koronatapauksesta Italiassa; Suomessa ensimmäiset tapaukset uutisoitiin käytännössä kuluvan kuukauden aikana. Pari viikkoa sitten olivat jo järeät rajoitukset valtiovallan toimesta voimassa.

Antikvariaateista kuulemma haetaan Boccaccion Decameronea, Defoen Ruttovuotta ja Camusin Ruttoa.

Asianajajan – kuten kaikkien muidenkin – näkökulmasta tilanne on ennen näkemätön. Tietoa sopimuksen sitovuusperiaatteista ja poikkeuksista – force majeure – kysytään. Kriisin vaikutukset taloudelle tulevat olemaan merkittävät.

Kuitenkin hyvin positiivista tässä asiassa on valtion merkittävä rooli ihmisten suojelemisessa. Professori Kimmo Rentola mm. korostaa kolumnissaan Helsingin Sanomissa (31.3.2020) Suomen valtion uskomatonta onnistumista siviiliväestön suojelemisessa vuosien 1939-1945 ongelma-aikana. Samaan uskomme tänään.

Toisaalta taloustieteilijä Sixten Korkman vertasi tilannetta niin ikään edellä mainittuun vaikeaan ajan jaksoon (Yleisradio 31.3.2020) todeten tilanteen olevan kuitenkin aivan toinen kuin silloin erityisesti siitä syystä, että kun virus on voitettu, ovat kaikki koneet, laiteet ja rakennukset heti valmiina käytettäviksi taloustilanteen korjaamiseksi.

Vaikka ajat ovat vaikeat, tulemme selviämään tästä.