13.4.2016

Autolla on voitava ajaa

Ostajalla kävi huono tuuri. Hän osti 14 vuotta vanhan käytetyn auton yksityiseltä henkilöltä ja maksoi siitä 8.500 euroa. Autolla oli ajettu 118.000 kilometriä, sen huoltohistoriasta ei ollut tarkkaa tietoa ja huoltokirjakin oli japaniksi. Kauppaa seuranneena päivänä Subarun moottorista kuului omituinen ääni, eikä sillä enää uskaltanut ajaa. Laakerivika.

Omapahan on ongelmasi, kun hankit käytetyn ja vanhan auton, vastasi myyjä, kun ostaja ilmoitti haluavansa purkaa auton kaupan. Ja sitä paitsi, sinun olisi tullut huomata tämä vika koeajossa. Ostaja oli toista mieltä ja niin päädyttiin käräjille.

Käräjäoikeus totesi, että autolla on voitava ajaa. Auton moottorin tulisi kestää huomattavasti isomman ajomäärän kuin 118.000 kilometriä. Auto oli ollut olennaisesti huonommassa kunnossa kuin ostajalla oli ollut aihetta olettaa auton hinnan, ajomäärän ja laadun perusteella. Subaru on laadukas auto.  

Käräjäoikeus purki kaupan. Myyjä sai hakea romunsa omalla kustannuksellaan pois ostajan tontilta. Lisäksi piti palauttaa kauppahinta. Korkoineen. Hovioikeus ei muuttanut lopputulosta. (Turun hovioikeus 7.4.2016, tuomio nro 358, dnro S 15/2045, Pirkanmaan käräjäoikeus 1. os. 11.9.2015 nro 30296)

Mitä tästä opimme? Irtaimen kauppaa säätelevässä kauppalaissa sanotaan, että jos tavara on myyty ”sellaisena kuin se on” tai samankaltaista yleistä varaumaa käyttäen, siinä katsotaan olevan virhe (muun ohella) vain, jos tavara on olennaisesti huonommassa kunnossa kuin ostajalla sen hinta ja muut olosuhteet huomioon ottaen on ollut perusteltua aihetta edellyttää. Ehkä liiankin usein ajattelemme tämän tarkoittavan, että vanhan ja varsinkin hieman edullisemman esineen kohdalla ostaja kantaa riskin siitä, että esine hajoaa hyvinkin pian kaupan jälkeen. Näin se ei kuitenkaan ole.

Tavaran pitää toimia. Autolla on voitava ajaa, uunilla voitava kokata, tuolilla on voitava istua ja tulostimella tulostaa. Kuinka kauas autolla on voitava ajaa, sitä on jo vaikeampi sanoa. Kaipa Subarun tulisi kestää vähintään matka Tampereelta Turkuun ja takaisin. Ajallisesti lähes yksi vuosi.

Anna Oksanen

osakas, asianajaja