21.11.2019

Ennakkoluulottomuus avaa ovia

Asianajajan työssä tulee helposti vain istuttua työpöydän ääressä hartiat lysyssä. Olen ymmärtänyt, että jaksaakseni työssäni ja voidakseni paremmin, on minun myös oltava liikunnallisesti aktiivinen. Aikaisemmin harrastin juoksua ja 4 vuotta sitten aloitin treenaamisen Crossfit -salilla. Se on antanut minulle paljon. Viimeisten kuukausien aikana olen alkanut pohtia, voisiko urheilu kuitenkin antaa minulle vielä enemmän. Olen äärimmäisen kilpailuhenkinen luonteeltani, mutta Crossfitissä en selvästi pääsisi koskaan kilpailutasolle.

Niinpä aloin pohtia mahdollisuuksia aloittaa uusi harrastus. Sellaiseksi valikoitui muutaman yhteensattuman kautta voimanosto. Hyvin erikoinen lajivalinta 36-vuotiaalle pienikokoiselle asianajajalle. Projektin aloittamiseksi tarvitsin itselleni valmentajan, joksi tarjoutui lajin kovamaineinen kilpaharrastaja. Tässä vaiheessa vastaan iskivät kaikki ennakkoluulot. Suoraan sanottuna pelkäsin tavata valmentajani ensimmäistä kertaa. Valokuvissa hän näytti siltä, että hän kaataisi minut aivastuksensa voimalla, eikä tulisi ottamaan lainkaan tosissaan hieman älytöntä päämäärääni. Olin vähällä paeta kuntosalin parkkipaikalta takaisin kotiin. Toisin kuitenkin kävi. Tämä parisataakiloinen mörssäri oli kohtelias ja äärimmäisen avulias, fiksukin. Hän kannustaa nyt minua tavoittelemaan päämäärääni ja tukee minua tavoitteessani. Hän oli kaikkien ennakkoluulojeni vastakohta.

Tapahtumien jälkeen aloin pohtia, kuinka paljon ennakkoluulot mahtavat tiedostamattamme vaikuttaa valintoihin, joita elämässämme teemme. Todennäköisesti paljon. Kuinka moni päämies mahtaa jännittää tai jopa jättää kokonaan ottamatta yhteyttä asianajajaan, koska ammattikuntaan liitetään jonkin verran ei-niin-imartelevia ominaisuuksia sekä mielikuvia esimerkiksi ylisuurista laskuista. Yhteydenotto tuleekin valitettavan usein liian myöhään ja joskus käy niin, että asiakkaan ongelmalle ei ole edes enää mitään tehtävissä. Rohkaisenkin tällä kirjoituksellani olemaan yhteydessä meihin. Me olemme ihan samanlaisia kuin kaikki muutkin. Kohteliaita, äärimmäisen avuliaita, fiksujakin. Emmekä me laskuta työstä, jota ei oikeasti ole tehty. En kaatunut parisataakiloisen mörssärin aivastuksesta. Sain siitä sen sijaan muutaman kilon verran lisävoimaa. Ennakkoluulottomuuden synonyymi lienee avaramielisyys. Se on nyt toinen uusi tavoitteeni.

Anna Oksanen

osakas, asianajaja