23.2.2015

Euroopan asianajajaliitot koolla

Eurooppalaisten asianajajaliittojen puheenjohtajistot kokoontuvat vuosittain Präsidentenkonferenziin Wieniin. Tänä vuonna kokous järjestettiin 43. kerran. Minulla oli ilo olla Suomen edustajana kokouksessa. Paikalla oli asianajajaliittojen puheenjohtajia ja varapuheenjohtajia useimmista EU-maista. Muista eurooppalaisista asianajajakokouksista poiketen mukana oli lisäksi edustajat mm. Balkanin eri valtioista.

Teemana oli tänä vuonna Macht schafft Recht? (Power rules Law?) Tämä tarkoitti pohdintaa oikeusvaltioperiaatteen ja poliittisen vallankäytön ristiriidan välillä. Aihe sopi mainiosti Magna Cartan 800-vuotisjuhlavuoteen. Kokouksen ohjelmassa oli mielenkiintoisia puheenvuoroja. Mm. EU:n oikeuskomissaari Vera Jourdova päätyi omassa analyysissaan siihen, että vastaus teeman kysymykseen on kielteinen. Varsin tunteikas esitys Krimin ja Itä-Ukrainan tilanteesta kuultiin Leonid Kravchukilta, joka oli Ukrainan ensimmäinen demokraattisesti valittu presidentti, vuosina 1991 – 1994. Itävallan korkeimman oikeuden presidentti torjui syyteneuvottelun sopimattomana mannereurooppalaiseen oikeusjärjestelmään. Saksalainen kollega puolestaan kannatti lämpimästi syyteneuvottelua, joka kuluvan vuoden alusta on tullut Suomeenkin.

Antoisia olivat myös kahvi- ja illallispöytäkeskustelut. Kosovon asianajajaliiton puheenjohtaja oli hyvin kiinnostunut suomalaisesta asianajajatutkinnosta. Kosovossa valtio sääntelee tiukasti asianajajaksi pääsemistä ja muutenkin asianajajien toimintaa, joten asianajajilla ei juurikaan ole autonomiaa – toisin kuin Suomessa. Pohjois-Irlannin solicitorien puheenjohtajan kanssa puolestaan kävin pitkän keskustelun oikeusapujärjestelmistä. Englannissa ja Walesissa oikeusapua leikattiin voimakkaasti finanssikriisin seurauksena, ja nyt hallitus suunnittelee leikkauksia myös Pohjois-Irlannissa.

Wieniläiset osaavat myös järjestää juhlallisuuksia: Kaksipäiväisen kokouksen aikana oli tapahtumia yhteensä seitsemässä eri palatsissa, mm. Itävallan liittopresidentin vastaanotto. Ohjelma huipentui Hofburgin linnassa järjestettyyn Juristenballiin, jossa sadat juristit tanssivat wienervalsseja frakeissa ja pitkissä iltapuvuissa kristallikruunujen alla. Me ulkomaisten asianajajaliittojen edustajat olimme kunniavieraita, kuten myös mm. Suomen Wienin-suurlähettiläs.

Jarkko Ruohola

osakas, asianajaja