29.3.2016

Kaupunkimaiseman petoeläin?

Perheeni tietää, että olen hyvin kiinnostunut antiikin Rooman historiasta. Varmaankin sen vuoksi sain tyttäreltäni joululahjaksi Alberto Angelan kirjoittaman kirjan Päivä Rooman historiassa. Nautin kirjan hetkessä. Kaiken kaikkiaan kirja oli hieno kuvaus elämästä antiikin Roomassa, mutta näin asianajajan näkökulmasta viihdyttävintä kirjassa oli kuitenkin kuvaus antiikin asianajajan arjesta. Kas näin:

”Asianajaja on yksi monista ammattikelmeistä, jotka aamun varhaisista tunneista lähtien virtaavat forumille etsimään itselleen uusia asiakkaita ja oikeusjuttuja. Kaikki jotka tuntevat kaupungin hyvin, halveksivat heitä, koska kyseiset ”asianajajat” ovat kaupunkimaiseman todellisia petoeläimiä. He ovat taitavia pyydystämään itselleen asiakkaita ja kukaties hyviä puhumaan, mutta he ovat erittäin huonoja lakimiehiä. Heidän kykynsä liittyvät uusien asiakkaiden hankkimiseen ja ympäri puhumiseen – asiakkaat ovat yleensä sinisilmäistä, yksinkertaista ja kouluttamatonta väkeä. Huijarit ovat valmiit käyttämään mitä keinoja hyvänsä tehdäkseen vaikutuksen asiakkaisiinsa ja saadakseen nämä uskomaan, että he ovat kuuluisia ja menestyneitä asianajajia. ”

Onneksi nykyajan asiakkaat ovat toisenlaisia!

Niin no, taidettiinpa tuossa kuvata vähän antiikinaikaisten kollegoidenkin ammattitaitoa ja toimintatapoja. O tempore, o mores!

Ajattelet varmaan mielessäsi, että onkohan tuollaisia asianajajia vielä olemassa. Vai ajatteletko peräti niin, että tuollaisiahan ne juuri ovat?

Niin, millaisia nykyajan asianajat oikein ovat? Kaupunkimaiseman petoeläimiäkö, jotka saalistavat vaaraa aavistamattomia asiakkaita imien heidät kuiviin, nauraen matkalla pankkiin? Vaiko jotain täysin muuta?

Ainakin me Lukander Ruohola HTO:n asianajajat olemme alamme arvostettuja asiantuntijoita, jotka kukin omalla erityisosaamisalueellaan kykenemme auttamaan sinua liiketoimintasi kehittämisessä, toimitpa millä toimialalla tahansa, olipa yrityksesi pieni taikka iso, vasta perustettu taikka jo vakiintuneempaa sorttia. Onhan meissä toki yksi yhteinen piirre roomalaisten kollegoidemme kanssa: olemme keskimääräisesti varmastikin hyviä puhumaan. Ja jotkut meistä ovat jopa hyviä laulamaan! Mutta päinvastoin kuin muinaiset lakimiehet, me keskitymme nimenomaan sinun asiasi hoitamiseen.

Lähtökohtanamme on sinun ja liiketoimintasi tuntemus. Tämän ympärille on hyvä rakentaa paketti, johon kuuluvat tinkimätön ammattitaito ja siihen kuuluva oikeudellinen osaaminen, kyky asennoitua asiakkaan kulloiseenkin tilanteeseen, kyky löytää se olennainen, kyky kuunnella, sekä kyky argumentoida siten, että myös maallikko asian ymmärtää. Olemme aina valmiina toimimaan sinun ja liiketoimintasi hyväksi. Jos tällä tarkoitetaan petoeläintä, niin silloin me todella olemme ylpeitä sellaisia.

Emme me kuitenkaan pure. Testaa vaikka. Eli kuten Julius Caesar totesi vuonna 49 eKr. ylittäessään Rubicon-joen: ”Alea iacta est ”. Tee samoin ja ota yhteyttä! 

Kimmo Tenhovirta

osakas, asianajaja