27.5.2016

Keväinen Belfast eurooppalaisten nuorten asianajajien kanssa

Suomen Asianajajaliitto voi olla sinulle tuttu järjestö. Suomen Asianajajaliitto on julkisoikeudellinen yhteisö. Vastoin monen mielikuvaa, se ei ole ammattiliitto. Vain Asianajajaliittoon kuuluva lakimies saa käyttää nimikettä asianajaja. Asianajajia on Suomessa noin 2 000. Asianajajaliiton jäsenistö jakautuu kahteentoista paikallisosastoon, joilla on paikallista toimintaa. Suomessa Asianajoliiton toiminta on pääsääntöisesti suunnattu kaikenikäisille. Toisin on muualla Euroopassa.

Lähes kaikissa muissa Euroopan valtiossa paikallisen asianajajaliiton alaisuudessa toimii nuorten asianajajien osasto. Kunkin maan nuorten asianajajien osasto puolestaan kuuluu European Young Bar Association (EYBA) -nimiseen järjestöön. EYBA järjestää koulutustapahtumia nuorille asianajajanaluille ympäri Eurooppaa. Tilaisuudet tarjoavat osallistujille laadukkaan juridisen koulutuksen lisäksi oivan mahdollisuuden tutustua eurooppalaisiin kollegoihin.

Sain edustaa Suomea EYBA:n kevätkokouksessa Belfastissa huhtikuussa. Tiiviin viikonlopun aikana ehdin keskustella puoli vuotta sitten Lontoon syyskokouksessa tapaamieni juristien kanssa, tutustua Belfastin tuomioistuinlaitokseen (Royal Courts of Justice), kuulla sosiaalisen median aiheuttamista oikeudellisista ongelmista sekä nauttia illallista jääkylmässä vanhassa vankilarakennuksessa.

Belfast oli otollinen paikka kokoontua yhteen. Ammatillisen sivistyksen lisäksi saimme kuulla paljon kaupungin ja maan historiasta. Kaupungin menneisyys oli kirjaimellisesti maalattu katukuvaan. Yhden jos toisenkin rakennuksen seinään oli kirjoitettu värikkäin tekstein muistolause terrori-iskuissa kuolleiden siviilien muistoksi. Pohjois-irlantilaiset kollegat kertoivat omia kokemuksiaan kouluajoiltaan, jolloin katoliset ja protestantit harvoin leikkivät samalla hiekkalaatikolla. Saimme bussikiertoajelulla nähdä pitkän aidan, joka aikanaan erotti katolisten ja protestanttien asuinalueet toisistaan. Kiitos vuonna 1998 allekirjoitetun pitkänperjantain sopimuksen, levottomuudet ovat sittemmin vähentyneet olennaisesti.

Kaiken kaikkiaan viikonloppu oli erittäin antoisa. Vaikka ohjelma oli hienosti toteutettu, olen kuitenkin varma siitä, että tärkein viikonlopun anti oli verkostoituminen.

Omalla pöydälläni olevilla toimeksiannoilla on usein jokin kansainvälinen kytkentä. Seuraavan kerran, kun minun pitää esimerkiksi selvittää, mitä Hollannin lainsäädäntö määrää jälleenmyyjän oikeuksista, minulla on hyvä syy soittaa Wernerille tai Annelotille, joiden kanssa tutkin Titanic-museota Belfastissa. 

Krista Siro

osakas, asianajaja