2.9.2015

Kuka määrittää yhtiön tahdon?

Salon seudun sanomissa oli 25.8.15 uutinen Lounea Oy:n osakekaupoista. Siinä kerrottiin yhtiön johdon epäilevän osakkeita ostetun valtaamistarkoituksessa. Tämän estämiseksi yhtiö tahtoisi ostaa omia osakkeitaan, mutta ammattisijoittajat ovat kaataneet aikeet – kertoi SSS.

Kaikkien osakeyhtiöiden toimijoiden olisi kuitenkin ensiarvoisen tärkeää pitää mielessä, että nimenomaan yhtiökokous vasta määrittää yhtiön tahdon tämän kaltaisessa asiassa – ei esimerkiksi sen toimiva johto. Osakeyhtiölain mukaan yhtiökokous on ylin päättävä elin. Yhtiökokoukselle on suoraan laissa asetettu tietyt tehtävät – asiat joista yhtiön tahdon muodostaa yhtiökokous. Näitä tehtäviä voidaan vielä haluttaessa yhtiöjärjestyksessä laajentaa/supistaa. Yhtiökokouksen päätökseksi tulee se mielipide, jota yli puolet annetuista äänistä on kannattanut, ellei kyse ole sellaisesta asiasta, josta on päätettävä korkeammalla määräenemmistöllä, jolloin yhtiön tahdon määrittää vähintään 2/3 enemmistö.

Osakeyhtiössä tulevaisuutta mietittäessä ja yhtiön osakkeenomistuksen mahdollisesti hajautuessa osakeyhtiölain säännökset kannattaakin pitää tarkkaan mielessä. Yhtiöjärjestyksellä on mahdollista muokata päätöksentekomekanismia haluttuun suuntaan, mutta päätökset siitä olisi hyvä tehdä silloin, kun omistus vielä on ”omissa käsissä”.

Sanna Lundström