25.1.2019

Lakimies, juristi, asianajaja – heistä on moneksi?

Tänään vietetään Asianajajapäivää Helsingin Messukeskuksessa, minkä johdosta koinkin blogikirjoitukselleni hyväksi aiheeksi käsitellä hieman näitä oikeudellisen alan mystisiä nimikkeitä. Aihe ei juolahtanut mieleeni ainoastaan Asianajajapäivän, vaan myös kuluneella viikolla uutisiin nousseen lakimies-nimikkeen suojaamistarpeen johdosta.

Oikeudellista apua kaipaavalle oikeudellisen alan nimikkeet tuottavat herkästi päänvaivaa. On lakimiehiä, juristeja, asianajajia, varatuomareita, ja toisinaan vilahtaa vain kirjainyhdistelmiä OTM/OTK, VT ja AA. Osaavatko he kaikki auttaa, ovatko he kenties yksi ja sama henkilö vai kenen puoleen tulisi kääntyä?

Lähdetäänpä liikkeelle ihan aakkosten alusta:

Asianajaja on suojattu ammattinimike. Siten ainoastaan Suomen Asianajajaliittoon kuuluva voi käyttää nimikettä asianajaja (AA). Jotta taas voi tulla hyväksytyksi Asianajajaliiton jäseneksi, tulee suorittaa sekä ylempi oikeustieteellinen korkeakoulututkinto että erillinen asianajajatutkinto. Lisäksi lakimiestehtävistä tulee olla kokemusta vähintään neljä vuotta, joista kaksi vuotta asianajollisista tehtävistä. Eikä tässä vielä kaikki, sillä henkilöltä vaaditaan myös asianajajalain ja Asianajajaliiton sääntöjen mukaista sopivuutta asianajajan tehtäviin.

Juristi ja lakimies ovat yleisnimikkeitä oikeudellisella alalla toimiville henkilöille. Tällä hetkellä kyseiset nimikkeet eivät ole suojattuja ammattinimikkeitä, joten käytännössä itseään juristiksi tai lakimieheksi tituleeraava henkilö ei välttämättä ole päivääkään lukenut lakia. Kuluneella viikolla uutisoitiinkin juuri tähän liittyvästä huolenaiheesta ja oikeusministeriön hankkeesta, jonka tarkoituksena on ainakin lakimies-nimikkeen suojaaminen siten, että vain oikeustieteen ylemmän korkeakoulututkinnon eli oikeustieteen maisteritutkinnon suorittanut henkilö voisi kutsua itseään lakimieheksi.

OTM eli oikeustieteen maisteri, joka vielä vuoteen 2005 saakka oli nimikkeeltään oikeustieteen kandidaatti (OTK), on yliopistossa oikeustieteen ylemmän korkeakoulututkinnon suorittanut henkilö. Kyseinen koulutus vaaditaan asianajalta, varatuomarilta ja lupalakimieheltä.

Varatuomari (VT) on arvonimi, joka myönnetään oikeustieteen maisteritutkinnon lisäksi käräjäoikeudessa ja mahdollisesti käräjäoikeuden lisäksi hovioikeudessa tai hallinto-oikeudessa yhteensä vuoden mittaisen tuomioistuinharjoittelun suorittaneelle henkilölle.

Jotta tämä nimikeviidakko ei kävisi liian helposti ymmärrettäväksi, saattaa siten olla tilanne, jossa henkilöä voitaisiin kutsua oikeutetusti kaikilla edellä mainituilla nimikkeillä. Edellä mainittujen lisäksi saattaa törmätä vielä myös lupalakimieheen, josta Juha taannoin kirjoitti oman artikkelinsa.

Tällä alalla on siten kaikenlaisia nimikkeitä tarjolla, mutta lopulta tärkeimmässä roolissa oikeudellista apua kaipaavalle on toki avustajan ammattitaito. Tosin asianajajan titteli ei ainakaan olisi pahitteeksi.