17.1.2017

Making manufacturing great again

Asettuminen Turun seudulle harjoittamaan asianajotoimintaa on tuonut muistoja erilaisista projekteista, joissa olen ollut myymässä palasia aikanaan hyvinkin kotimaisesta Huhtamäki-yhtymästä niin, että lopulta osasin melkein vastata, missä erilaiset lämpöputket kulkivat Artukaisten alueella.

Otsikon mukaelma Donald Trumpin vaalilauseesta tuli mieleeni, kun löysin muuttaessani paidan, joka väitetysti oli vielä tehty Yhdysvalloissa ja, jos ei nyt aivan henkilökohtaisesti, niin ainakin välillisesti legendaarisen investoijan Warren Buffettin toimesta. Warren Buffett todella omisti aikanaan 1889 perustetun Berkshire Cotton Manufacturing Companyn, joskin paitojen valmistus USA:ssa loppui jo 2002 ja paita on minullakin säilynyt vain Amerikan muistona. Sen jälkeen hänen Berkshire Hathaway yhtiöstään on tullut eräs maailman mahtavimmista sijoittajista.

On vaikea arvioida, onko Donald Trumpin helpompi saada tulevaisuudessa ostettua Yhdysvalloissa valmistettuja paitoja vai toimistoihin tietokoneita, sillä mitään merkkejä siitä, että näiden valmistus palaisi Yhdysvaltoihin, ei kai ole.

Omistusjärjestelyt Turun alueen teollisuudessa ovat jatkuneet 90-luvun jälkeenkin, mutta kokonaisuutena täällä lienevät makeistuotantoa lukuun ottamatta kaikki minulle tutut yksiköt entistä suurempina ja kilpailukykyisempinä. Harvoin myönnetään, miten suuri merkitys onnella on liiketoiminnassa. Sisältäpäin nähneenä voin sanoa, näin on. Lisäksi tarvitaan sopivat omistajat ja siihen on jo helpompi vaikuttaa. Ja joskus omistajanvaihdos vaan itsessään saa aikaan uutta vauhtia.

Turun alueen yrityksissä on tehty joskus onnekkaita valintoja uusien liiketoiminta-alueiden osalta ja samoin on nähty omistajien sitoutumisen merkitys menestykselle.

Otan mielellään oppia Warren Buffettista ja Heikki Huhtamäen perinnön vaalijoista, jotka ovat osanneet luopua, ja yhtä lailla niistä uusista yrittäjistä, jotka ovat uskaltaneet sijoittaa valmistukseen Suomessa. Mahdollisuuteen pakottaa toimintaan kotimaassa en usko.

Muutokseen voi vähiten vaikuttaa pieni maa, jolloin sen on sopeuduttava ja tarjottava koulutusta ja toimintamahdollisuuksia paikallisesti. Making manufacturing great again sopii hyvin meille – kunhan  löydämme oikeat alat ja sopivat omistajat.

Jyrki Prusila

senior advisor, asianajaja