20.5.2020

Mitä sinä äiti teet siellä töissä?

Mitä sinä äiti teet siellä töissä, kysyi tyttäreni ollessaan 3-vuotias. Koitin selittää hänelle. Kerroin, että olen juristi. Istun tietokoneella, kirjoitan ja luen paljon. Koitan auttaa toisia ihmisiä asioissa, joissa he eivät välttämättä enää pärjää yksin. Juttelen ihmisten kanssa ja pyrin löytämään ratkaisuja heidän ongelmiinsa. Kaikkien ei kuulu osata tehdä kaikkea ja joskus on hyvä pyytää toisilta apua. Seuraavana päivänä kuulin, miten hän selitti kaverilleen äitinsä olevan ammatiltaan turisti. Samoihin aikoihin vanhempani ostivat itselleen uuden omakotitalon. Minulle asia selvisi vasta, kun kauppakirjat oli jo allekirjoitettu. Ihmettelin, miksi minua ei pyydetty laatimaan tai edes tarkastamaan kauppaan liittyviä asiakirjoja. Isä ihmetteli, että mitä ihmettä, osaatko sinä kauppakirjojakin tehdä. Niinpä niin isä. Olen tehnyt kiinteistöjuristin töitä viimeiset 12 vuotta. Soittipa muutama viikko sitten veljenikin, että ymmärränkö maatilojen sukupolvenvaihdoksista jotakin. Totesi itse, että tuskin ymmärrät; kyse on kuitenkin maanviljelyksestä, ei mistään rikollisten puolustamisesta. Kerroin, että en ymmärrä en, mutta naapurihuoneessa istuva kollega varmasti ymmärtää. Veljeni oli ihmeissään. Voiko asianajaja todella olla tällaisessa asiassa avuksi?

Meille asianajajille on luonnollisesti itsellemme aika selvää, mitä kaikkea osaamme ja millaista osaamista toimiston muilta asianajajilta löytyy. Se mitä emme osaa, tai ainakaan minä en mitä ilmeisimmin osaa, on tämän asian kertominen muille. Tämä olisi kuitenkin tärkeää, koska monesti olisi parempi, kun asianajajan puoleen olisi käännytty pikkuisen aikaisemmin. Ongelmia voi ennaltaehkäistä hyvillä sopimuksilla ja riidatkin saadaan sovittua usein paremmin, kun ne eivät ole edenneet vielä oikeuden käsiteltäväksi.

Toivottavasti mahdollisimman moni lukee tämän kirjoituksen. Koska nyt minä kerron, että osaan tehdä kiinteistön kauppakirjoja. Osaan laatia kaavavalituksia, tehdä vuokrasopimuksia, auttaa rakennuslupa-asioissa ja avustaa oikeuteen edenneessä kiinteistöriidassa. Osaan auttaa myös asunto-osakeyhtiöihin liittyvissä asioissa. Erilaiset yhtiökokouksiin liittyvät kysymykset ja kunnossapitoa- ja muutostöitä koskevat ongelmat ovat arkipäivääni. Ja osaan minä vielä kertoa muutakin. Minä viihdyn työssäni erinomaisen hyvin, koska sen sisältönä on aina lopulta avun antaminen ihmisille.

Anna Oksanen

osakas, asianajaja