25.10.2018

Närkästynyt naapuri vai asunto ilmiliekeissä?

Närkästynyt naapuri vai asunto ilmiliekeissä?

Tupakointi herättää keskustelua ja ennen kaikkea paheksuntaa. Naapurin terveys on vaarassa, kun tupakansavu kantautuu parvekkeelta huoneistoon. Onpa tupakoinnista joskus saanut aikansa jokunen tulipalokin.

Voisi kuvitella, että 2010-lukua elettäessä ihmiset ymmärtäisivät sisätiloissa tupakan polttamisen tuomat riskit, itselle ja toisille. Toisin joudutaan kuitenkin toteamaan, kun käräjäoikeudessa on tämän vuoden toukokuussa annettu ratkaisu liittyen huolimattoman tupakoinnin seurauksena aiheutuneisiin vahinkoihin. Tapauksessa vastaaja oli ystävänsä kanssa juonut asunnossa alkoholia ja polttanut tupakkaa. Ystävällinen vieras oli tiputtanut tupakan tumpin lattialle pudotessaan tuolilta.

Tapahtumat ratkaisussa sijoittuvat vuoden 2016 maaliskuuhun, ja samoihin aikoihin eduskunnassa valmisteltiin uutta tupakkalakia, jossa yhtenä muutoksen kohteena oli parveketupakointi ja sen kieltämisen helpottaminen taloyhtiöissä. Vuoden 2017 alusta lähtien taloyhtiöille annettiin uudella tupakkalailla helpompi mahdollisuus puuttua tupakointiin parvekkeilla. Kunnalta nimittäin voidaan hakea tupakointikieltoa parvekkeille ja muille ulkoalueille, kuten terasseille. Tupakointikielto voi tulla määrätyksi kunnan viranomaisen toimesta, jos savua voi rakenteiden ja muiden olosuhteiden vuoksi kulkeutua muutoin kuin poikkeuksellisesti esimerkiksi parvekkeelta toiselle.

Tuolilta tipahtanut ystävällinen vieras sai aikaan käräjäoikeudessa käsitellyssä tapauksessa jopa yli 75 000 euron taloudelliset vahingot. Tapaus herätti yleisemmän kysymyksen siitä, miksi sisätiloissa on ylipäätään tarve polttaa tupakkaa? No siksi, ettei sitä saa enää ulkona välttämättä polttaa.

Anna Oksanen

osakas, asianajaja