13.3.2018

Osakassopimus on turhaa vouhotusta, minä en sellaista tarvitse!

Osakassopimus on turhaa vouhotusta, minä en sellaista tarvitse!

– Puheet osakassopimuksen tarpeellisuudesta ovat niitä laativien konsulttien markkinapuheita. He yrittävät osoittaa tarpeellisuuttaan tyrkyttämällä lähes joka tilanteeseen osakeyhtiöissä osakassopimusta ja vakuuttelevat kilvan sen tarpeellisuutta, näin puhisee Ossi Osakas ja työntää osakassopimusluonnoksen silppuriin.

Pekka Pykälä raapii yhä harvemmaksi käyviä, harmaantuvia hiuksiaan ja mumisee: – Hmm, sinähän olet tähän asti ollut yhtiön ainoa osakas, eikö niin?

– Kyllä, vastaa Ossi, – minulle ei olisi tullut mieleenikään minkäänlainen osakassopimus. Nyt sen sijaan olen ottamassa avainhenkilö Niko Nykkeliä pienosakkaaksi, mutta säilytän silti tukevan enemmistön. Kodin lakikirjan mukaan olen edelleen isäntä talossa eikä minun valta-asemaani uhkaa kukaan.

– Tuo on totta, vastaa Pekka. – Sinä todellakin olet edelleen isäntänä yhtiössä. Oletko muuten joskus ajatellut myydä yhtiösi jonnekin?

– Totta kai, eihän tässä eläkeikään asti tällä alalla jaksa heilua, toteaa Ossi. – Yhtiö on kasvanut kovaa vauhtia ja siksi päätin motivoida Nikoa ja ottaa hänetkin mukaan, saapahan kärsiä samoista yrittäjämurheista kuin minäkin. Muutaman vuoden päästä laitan tämän lihoiksi.

– Hmm, tuumii Pekka jälleen, – leikitäänpä ajatusta, että joku haluaa ostaa koko yrityksen. Sinä tietenkin myyt omat osakkeesi, mutta entäpä jos Niko ei haluakaan myydä omia osakkeitaan?

– Tuo oli yllättävän hyvä kysymys juristilta, enpä ole tullut ajatelleeksi. Ei kai siinä auta kuin uhkailut ja houkuttelut, tuumaa Ossi

– Niin ja ehkä osakassopimus. Entäpä jos Niko jostain syystä lopettaa työnteon, sinä irtisanot hänet, hän irtisanoutuu tai tulee vaikkapa työkyvyttömäksi, miten käy Nikon osakkeiden, kyselee Pekka.

– Yllättävän skarppi heebo ollakseen lakimies, tuumii Ossi. – Ilmeisesti pakotan hänet tuossa tilanteessa myymään osakkeensa.

– Asia ei tietenkään minulle kuulu, mutta osakassopimuksella tällaisista asioista voitaisiin sopia etukäteen, vink vink, sanailee Pekka

– Okei, okei, tee sitten luonnos, saatko sen jo huomisaamuksi?

Harri Lukander

asianajaja