23.9.2016

Osittainen testamentista tai perinnöstä luopuminen

Artikkeleissamme on jo aiemmin esitelty erilaisia keinoja siirtää perintöä yli sukupolvien (/artikkelit/sukupolven-yli-perimisesta-ja-ennakkoperinnosta/). Tässä kirjoituksessa pureudun tarkemmin testamentista ja perinnöstä luopumisen verotukselliseen näkökantaan. Mitä jos haluaisin pitää osan perintönä tulevasta omaisuudesta itselläni? Onko merkitystä, mikäli tämä omaisuus siirtyykin minulle testamentin nojalla? Mitä veroja maksetaan ja moneenko kertaan?

Lyhykäisyydessään asia on varsin yksinkertainen. Perintönä tulevasta omaisuudesta ei voi luopua verotuksen kannalta tehokkaasti vain osittain. Tehokkuudella tässä tarkoitetaan sitä, ettei veroja jouduta maksamaan samasta omaisuuserästä useampaan kertaan. Perintö pitää ottaa vastaan joko kokonaan tai ei ollenkaan. Muutoin saajat joutuvat kaksinkertaisen verotuksen kohteeksi, kun viimeisin siirto katsotaan lahjaksi. Omaisuus siirtyy perintönä, kun perittävä ei ole tehnyt testamenttia ja omaisuus siirtyy saajille perintökaaren 2 luvun (5.2.1965/40) säännösten mukaisesta, eli esimerkiksi lapsille tai lapsenlapsille.

Testamentilla tulevasta omaisuudesta sitä vastoin on mahdollista luopua osittain. Testamentin perusteella siirtyvästä perinnöstä on kyse, kun perittävä on tehnyt testamentin ja jollain lailla muuttanut perimystä siitä, mitä perintökaari säätää. Tähän asiaan palaan seuraavalla blogivuorollani.

Konkreettinen esimerkki verotuksesta: Äitini on kuollut ja häneltä jäi minulle perintönä kesämökki (arvoltaan 100 000e) sekä pankkitilillä olevat varat 100 000e. Rahat haluaisin pitää itselläni, mutta kesämökin siirtää omalle lapselleni. Mikäli tämä omaisuus siirtyy minulle perintökaaren perimysjärjestyksen mukaisesti perintönä, en voi siirtää mökkiä verotuksen kannalta tehokkaasti lapselleni. Niinpä maksan aluksi itse perintöveroa tästä 200 000 eurosta 23 500 euroa. Tämän jälkeen 100 000 euron arvoisen mökin siirtyessä täysi-ikäiselle lapselleni, joutuu hän maksamaan lahjaveroa vielä 11 770e. Mikäli samat omaisuuserät olisivat tulleet minulle testamentin nojalla, maksaisin minä itse perintöveroa 100 000 eurosta 9 500 euroa ja lapseni puolestaan maksaisi mökin saadessaan perintöveroa 9 500 euroa.

Veroedut ovat siis huomattavat, mikäli osittainen luopuminen tapahtuu testamenttisaannossa. Esimerkki on kuitenkin varsin pelkistetty, eikä siinä ole esitelty esimerkiksi luopumisen aikarajoja. Mikäli osittainen luopuminen kiinnostaa, on oma tilanne hyvä käydä läpi asianajajan kanssa, jotta yhdessä saadaan räätälöityä optimaalinen ratkaisu oma tilanteesi huomioon ottaen.

Laura Lohilahti