23.12.2015

Rauhallista joulua

Suomessa on jo vuosisatojen ajan julistettu jouluaattona joulurauha. Nykyisessä muodossaan joulurauhaa on julistettu Turussa 1800-luvulta lähtien. Turun lisäksi joulurauha julistetaan joissain muissakin Suomen kaupungeissa, esimerkiksi Porvoossa ja Porissa.

Ennen vanhaan joulurauha kesti 20 päivää. Tämä tarkoitti elämän seisahtamista kaupungeissa ja kaupunkilaisten toimettomuutta. Toimettomuus puolestaan johti levottomuuksiin ja rötöstelyyn. Täten oli voimassa määräys, että joulurauhan aikaan tehdyistä rikoksista määrätään normaalia ankarampi rangaistus, jotta kaupunkilaiset pysyisivät kurissa. Nykypäivänä joulurauhanjulistus on vain perinteinen tapa ilman sen kummempia vaikutuksia rangaistuksen mittaamiseen. Lakimme ei tunne ’’raskauttavia asianhaaroja’’ joulun aikana tehdyissä rikoksissa.

Joulurauha on ollut aikanaan ns. erillisrauha, kuten käräjärauha tai naisrauha. Joulurauha erillisrauhana poistui lainsäädännöstämme vuonna 1889. Rohkenisin kuitenkin väittää, että joulurauhan julistuksella on nykyäänkin ihmisiä rauhoittava vaikutus ankarampien sanktioiden pelon puutteesta huolimatta. Jouluna rauhoitutaan, rentoudutaan ja nautitaan lähimmäisten seurasta.

Yhteiskuntamme on nykypäivänä jatkuvassa liikkeessä. Olemme koko ajan tavoitettavissa ja seuraamme tuttujen ja tuntemattomien kuulumisia taukoamatta. Rauhoittukaamme siis nauttimaan toistemme seurasta, ja unohdetaan kiireinen maailma hetkeksi.

Toivotan kaikille oikein rauhallista ja mukavaa joulua! 

Suvi Hyvärinen