20.12.2016

Rauhan juhla vai kaupan juhla?

Neljä päivää jouluun on ja elämme vuoden vilkkaimpia kauppapäiviä. Tavaratalot ja ostoskeskukset täyttyvät paniikinomaisessa jouluhysteriassa tungeksivista ihmisistä etsimässä vielä viimeisiä lahjoja pukinkonttiin ja sitä juuri oikeanlaista ja -kokoista luomukinkkua joulupöytään. Joku kiertää kaupasta toiseen etsien epätoivoisesti ruokalehdestä löytämänsä uuden kinkkukastikereseptin määräämääharvinaista maustetta. Ruuhka-aikaan kauppareissulle ei kannata lähteä minuuttiaikataululla.

Nykyhallituksen lanseeraamien norminpurkutalkoiden näkyvin saavutus lienee kauppojen aukioloaikojen vapautuminen kuluvan vuoden alussa. Sääntelyn kumoamisen seurauksena kauppojen päivittäiset aukioloajat ovat pidentyneet ja kaupat ovat pitäneet ovensa auki myös juhlapyhinä. Joulukaan ei tee tästä poikkeusta, sillä osa kaupoista palvelee myös kaikkina joulun pyhinä. Enää ei siis tarvitse olla huolissaan siitä, että ruoka loppuu joulupöydästä jo ennen tapaninpäivää.

Vapautuneet aukioloajat tuovat helpotusta myös niille, joita jonottaminen jouluruuhkassa ahdistaa. Omassa lähimarketissani jouluostokset voi käydä tekemässä hiljaisempaan vuorokauden aikaan – vaikkapa aamuyön tunteina, sillä kyseinen hypermarket palvelee asiakkaitaan vuorokauden ympäri joulukuun ajan jouluaattoon klo 16 asti. Kattavan elintarvikeosaston lisäksi valikoimaa riittää myös lahjaostoksille, sillä esimerkiksi leluja, kirjoja, vaatteita ja elektroniikkaa löytyy hyllykaupalla. Tämä ei kuitenkaan ole mainos, joten marketin nimeä ei tässä julkaista. Nordean tekemän kyselyn mukaan suomalaiset käyttävät joululahjoihin ja muihin jouluhankintoihin tänäkin vuonna keskimäärin yli 500 euroa, joten ainakin kauppiailla on aihetta juhlaan. Kaupan myyjälle juhla voi sitä vastoin olla kovinkin arkinen, sillä osalle heistä osuu jouluna vääjäämättä työvuoro, jotta me asiakkaat pääsemme ostoksille myös pyhien aikana.

Postilaatikkoon kolahtaa päivä toisensa jälkeen paksupino mainoksia sekä muutama joulukortti, joista monessa toivotetaan rauhallista joulua. Vielä siitä ei ole merkkejä havaittavissa, mutta perjantaina iltapäivällä toimistomme ovet sulkeutuvat vähän tavanomaista aiemmin ja lähdemme rauhoittumaan joulun viettoon. Kaiken kaupallisuuden keskelläkin – rauhallista joulunaikaa!

Johanna Karvinen