31.3.2017

Tekijänoikeuskirjeet a.k.a kiristyskirjeet ja markkinaoikeuden ratkaisu MAO:55/17

Markkinaoikeus antoi 7.2.2017 tuomion toisessa markkinaoikeusprosessin loppuun asti edenneessä asiassa. Kyseisessä tapauksessa markkinaoikeus katsoi vastaajan syyttömäksi. Tämän lopputuloksen mahdollisti se, etteivät kantajat onnistuneet osoittamaan juuri kyseisen vastaajan jakaneen tekijänoikeudella suojattuja teoksia lainvastaisesti. Selvää kuitenkin oli, että teokset oli jaettu vastaajan internetliittymän kautta.

Vastaaja perusteli omaa syyttömyyttään sillä, että hänellä oli avoin WLAN-yhteys. Tästä syystä, ainakin teoriassa, kuka tahansa on voinut käyttää hänen verkkoaan ja jakaa kyseiset teokset. Tämän lisäksi vastaaja oli kuitenkin tutkituttanut tietokoneensa ulkopuolisella asiantuntijalla, joka ei ollut löytänyt minkäänlaisia jälkiä tietokoneen kiintolevyltä teoksista, joita väitettiin jaetun.

Markkinaoikeus katsoi, etteivät kantajat pystyneet esittämään riittävää näyttöä siitä, että vastaaja olisi henkilökohtaisesti ladannut ja jakanut teoksia, joiden jakamisesta hänet oli haastettu oikeuteen. Markkinaoikeuden ratkaisu vahvistaa jo 2012 Ylivieska-Raahen käräjäoikeuden antamaa ratkaisua nk. Toppinen-tapauksessa. Kyseisessä ratkaisussa käräjäoikeus linjasi, ettei avoimen WLAN-verkon ylläpitäjää voida pitää vastuussa siitä, mitä muut ihmiset avoimella verkolla tekevät.

Kun otetaan huomioon, ettei henkilöllä ole velvollisuutta auttaa rikosten selvittämisessä ja joissain tilanteissa jopa mahdollisuus kieltäytyä todistamasta, on tämä yhdistettynä uuteen tuomioon mahdollisesti omiaan hillitsemään tekijänoikeuskirjeiden lähettelyä.

Henri Kaasalainen