29.6.2018

Verta, hikeä ja kyyneliä vai oppimista, iloa ja oppimisen iloa

Verta, hikeä ja kyyneliä vai oppimista, iloa ja oppimisen iloa

Aika tasan kymmenen kuukautta sitten istuin Asianajotoimisto Lukander Ruohola HTO:n Turun toimiston odotushuoneessa sydän pamppaillen ja kädet hikoillen. Tyylilleni uskollisena sain istuskella jonkun aikaa, olinhan 20 minuuttia ajoissa paikalla aloittamassa ensimmäistä työpäivääni kuukauden mittaisella harjoittelujaksolla. Noin kahdeksan tuntia myöhemmin lähdin toimistolta varmana siitä, että olin löytänyt oman paikkani.

Tuo kuukauden mittainen harjoittelu muuttui kymmeneksi kuukaudeksi. Näihin kuukausiin on mahtunut iloa, naurua, jännitystä, hermostuneisuutta, oppimista ja opettamista. Haluan jakaa parhaat palat tältä ajalta sekä kiittääkseni mahtavia kollegoitani että innostaakseni opiskelijatovereitani hakeutumaan harjoittelijaksi myös pieniin ja keskisuuriin asianajotoimistoihin.

Ensimmäisenä työpäivänäni menin paljastamaan, että olen porilainen. Tämä tieto otettiin innolla vastaan Turun toimistossamme, jossa jokaisella kollegallani aina osakkaista sihteereihin oli mielipide (ja mietelause) porilaisuudesta. Tämä ehkä oudolta kuulostava jäänmurtaja on ollut suuri harjoitteluani värittänyt tekijä, joka osoitti loistavasti toimistomme ainutlaatuisen työilmapiirin. Joka päivä on ollut oikeasti mukavaa tulla töihin ja huonoinkin päivä muuttuu paremmaksi kun on näin mahtavia työkavereita. Lisäksi hierarkiattomuus on yksi toimistomme parhaista puolista; apua saa aina ja kaikkien ovet ovat avoinna. Ehkä olen itsekin opettanut kollegoilleni jotain, mahdollisesti olen jopa onnistunut juurruttamaan sanan ”masaliisa” henkilökuntamme sanavarastoon.

Lisää paljastuksia ensimmäiseltä työpäivältäni; kerroin kirjoittaneeni notaarityöni tietosuojasta ja nopeasti tittelini toimiston sisällä muuttui tietosuoja-traineeksi (tarpeen mukaan olin myös tietosuojavastaava, expertti, spesialisti tms.). Olenkin löytänyt täällä työskennellessäni selkeän kutsumuksen erikoistua tietosuojaan ja sen parissa olen saanut tehdä yllin kyllin töitä. Olen saanut näiden toimeksiantojen suhteen myös paljon vastuuta ja oppinut lähes päivittäin jotain uutta tältä alueelta. Vaikka tietosuoja on ollut ”spesialiteettini” tämän harjoittelujakson aikana, olen saanut tehdä myös hyvin vaihtelevia töitä ja oppinut paljon eri oikeudenaloilta. Esimerkiksi yrityskaupat ja vero-oikeus ovat käyneet tutuiksi, kuten myös konkurssipesät, immateriaalioikeudet ja kiinteistöjuridiikka. On ollut mahtavaa saada olla mukana oppimassa niin laajasti liikejuridiikan eri aloilta.

Keskisuuressa asianajotoimistossa harjoittelijana työskenteleminen on siis oman kokemukseni mukaan todella antoisaa ja opettavaista. Sanotaan, että tekemällä oppii parhaiten ja ainakin meillä harjoittelija pääsee todella tekemään töitä liikejuridiikan parissa. Lisäksi meillä juristit käyttävät aikaansa opettaakseen harjoittelijoille esimerkiksi yrityskauppakirjan laadintaa. Nämä kuukaudet lakimiesharjoittelijana LRHTO:lla ovatkin olleet tavallaan elämäni ikimuistoisinta aikaa. Olen oppinut enemmän kuin yhteensä viiden vuoden aikana yliopistossa, olen löytänyt omat mielenkiinnon kohteeni, oppinut tunnistamaan vahvuuteni ja kehityksen kohteeni ja saanut paljon arvokkaita neuvoja, tukea ja ennen kaikkea minuun on uskottu ja ole saanut näyttää taitojani tällä alalla. Kirsikkana kakun päällä ovat mahtavat kollegani (ystäväni), joihin olen saanut täällä tutustua.

Viimeinen työpäiväni LRHTO:lla on ollut luonnollisesti haikea. On kovin vaikeaa jättää taakseen työpaikka, jossa on viihtynyt todella hyvin ja jota tietää tulevansa ikävöimään. Toisaalta, täältä saamallani kokemuksella ja opeilla voin luottavaisin mielin lähteä kohti uusia haasteita. Loppuun haluan lainata aikamme suurta ajattelijaa:

I’ll be back” – Arnold Schwarzenegger

Sofia Lindqvist