24.5.2022

Voiko vuonna 2013 rekisteristä poistettu osakeyhtiö herätä henkiin vuonna 2022?

Ihmeiden aika ei ole ohi. Osakeyhtiö oli asetettu konkurssiin maaliskuussa 2012 ja konkurssin raukeamisen perusteella poistettu kaupparekisteistä heinäkuussa 2013. Kyseisen, jo lakanneen osakeyhtiön nimissä löytyi kuitenkin pankkitalletuksia vuonna 2021. Mitä tehdä?

Ensimmäisenä tulee mieleen, että rahat kuuluvat konkurssiin menneen yhtiön velkojille. He ovat aikanaan jääneet vaille suorituksia konkurssin vuoksi. Tilanne ei kuitenkaan ollut noin yksinkertainen, koska selvitystenkin jälkeen kaikkien velkojien saatavat olivat jo vanhentuneet. Niillä ei siis enää ollut mahdollisuutta saada heille kuuluvia saataviaan.

Keinoksi osoittautui selvitystila. Selvitystilaan määräämistä voi hakea se, jonka oikeus voi riippua siitä, että yhtiöllä on edustaja. Koska hallituksen toimivaltuudet olivat päättyneet konkurssiin, määräsi kaupparekisteri maaliskuussa 2022 yhtiön entisen omistajan hakemuksesta yhtiön selvitystilaan osakeyhtiölain 20 luvun 9 §:n 3 momentin perusteella. Omistajalla on intressi saada asia selvitettyä. Niinpä yhtiö on nyt selvitystilassa ja, koska konkurssivelkojien saatavat ovat vanhentuneet, ei velkojia enää ole. Yhtiön varat tullaan selvitystilan päättyessä jakamaan omistajille.

Miten sitten on mahdollista, että konkurssiin menneen yhtiön nimissä oli pankkitalletuksia, joiden olemassaolo selvisi vasta lähes 10 vuotta konkurssin päättymisen jälkeen? Siihen ei ole vastausta. Kuolleen ja jo haudassa makaavan osakeyhtiön henkiin herättäminen on siis todellakin mahdollista.

Harri Lukander

osakas, asianajaja