10.1.2017

Voittoja ja tappioita

Vuosi sitten saimme Suomessa kokea voiton huumaa nuorten jääkiekon MM-kisoissa, kun sekä alle 20-vuotiaiden että alle 18-vuotiaiden kisojen maailmanmestaruus tuli Suomeen. Kun vielä muutamia parhaimmista pelaajista palkattiin NHL:n joukkueisiin kesän varaustilaisuuksissa ja pelaajat ovat siellä jopa menestyneet, on hypetys saavutuksista ollut sen mukainen.

Nyt vuodenvaihteessa järjestetyissä alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa Suomen joukkue tippui tylysti alkusarjan viimeisenä joukkueena karsimaan säilymisestä A-sarjassa. Alkusarjassa joukkueen menestymättömyys oli totaalista, tappiot tulivat järjestään Tšekkejä, Tanskaa ja Ruotsia vastaan, minkä jälkeen Jukka Rautakorven johtama valmennusrinki saikin kenkää. Uuden valmentajan johdolla voitettiin sentään Sveitsi, ja putoamissarjassa Latvia kahteen otteeseen, joten joukkue säilyi A-sarjassa. Miten näin totaalinen mahalasku vuodessa on mahdollista.

Vuoden takaisilla nuorten mestareilla oli peli-ilo ja luovuus silmiinpistävää ja taistelutahto kohdillaan. Nyt päättyneissä kisoissa sen sijaan pelattiin Rautakorven pelikirjan mukaisella kaavamaisella systeemillä, josta peli-ilo näytti olevan kaukana. Kukaan tuskin väittää, että vuodessa nuorten pelaajamateriaali olisi tasoltaan laskenut niin paljon, kuin sarjasijoitukset osoittavat. Luovuuden, peli-innostuksen ja yhteishengen aikaansaaminen on taitolaji, joka ei kaavamaista puolustusvoittoista pelikirjaa noudattamalla onnistunut. Maalinteon puutteeseenhan joukkueen peliesitys etupäässä kaatui.

Edellä mainittu esimerkki on ajatukseltaan sovellettavissa myös yrityselämään. Suomen jähmeät työmarkkinat ja taloustilanne vaatisivat intoa, luovuutta ja hyvää yhteishenkeä, jota parhaimmillaan osoittavat jotkut menestyvät startup-yritykset. Tällaisia yrityksiä ei pitäisi kahlita liian kankeilla työehto- ja työaikamääräyksillä, mikä saattaa jarruttaa muutoin kehityskelpoisen yrityksen orastavan kasvu-uran. Olisikin löydettävä sopiva tasapaino luovuuden ja työinnon mahdollistamiselle, ilman että alkutaipaleella oleva yritys tukahtuu pykäläviidakkoon taikka toisaalta polttaa väkensä loppuun kasvua hakiessaan. Näissä pyrkimyksissä tarvitaan yritysjohdolta taitavaa ohjausta ja hyvää henkilöstöpolitiikkaa menestyksen saavuttamiseksi nykyisessä globaalissa kilpailussa. Joukkuehenki on avainsana sekä urheilussa että työelämässä.

Heikki Tommila