26.4.2024

Lounasseminaari: EU:n uuden digisääntelyn vaikutus yrityksiin

Aika: torstai 23.5.2024 klo 10.00

Paikka: Aboa Vetus Ars Nova -museon Factory-tila

Ilmoittautuminen: Ilmoittaudu tilaisuuteen tästä, viimeistään 16.5.2024

Tilaisuus on maksuton, mutta edellyttää ilmoittautumista.

Osittain jo voimassa oleva EU:n digisääntely vaikuttaa jo laajasti kaikkiin yrityksiin, ja jatkossa siihen liittyvien sääntelykokonaisuuksien vaikutus tulee olemaan erittäin merkittävä. Vaikka pääasiallisena kohteena ovat digitaalisuuden ympärille rakentuvat yritykset, ulottaa se vaikutuksensa käytännössä jokaiseen yritykseen. Seminaarin avulla haluamme lisätä asiakkaidemme tietoisuutta tästä merkittävästä muutoksesta tuomalla esiin uudistukseen liittyvää lainsäädäntötaustaa ja tavoitteita, mutta myös opastaa yrityksiä käytännön valmistautumisessa muutoksen vaikutuksiin.

Tilaisuuden ohjelma

klo 10.00 – 11.30 Asiantuntijoiden puheenvuorot:

Jussi Mäkinen, Teknologiateollisuus ry
Sääntelyaallosta kilpailukyvyn metsästykseen – mitkä ovat EU:n kriittiset tekijät suomalaisen teollisuuden kannalta?

Mikko Jalkanen, Lukander Ruohola HTO
Ajatuksia ja huomioita erityisesti Data Actin yrityskenttään tuomista käytännön mahdollisuuksista ja toimenpide- ja muutostarpeista.

Aura Salla, eduskunta
EU:n digisääntelyn syyt ja seuraukset sekä käytännön vaikutukset yrityksien toimintaan.

Klo 11.30 Lukander Ruohola HTO Oy:n tarjoama lounas

Asiantuntijat tilaisuudessa

Jussi Mäkinen
johtaja, Teknologiateollisuus ry
 

Jussi Mäkinen vetää Teknologiateollisuuden EU-vaikuttamisen tiimiä, joka toimii Helsingissä ja Brysselissä. Jussilla on pitkä kokemus EU:n digitalisaatiosääntelystä ja vaikuttamisesta Brysselissä, sekä suoraan että järjestöjen kautta. Vaikuttamisen tavoitteena on hyvät olosuhteet kestävälle ja elinvoimaiselle teollisuudelle. Jussin suosikkeja Brysselissä ovat St Gillesin kaupunginosa, lambic-oluet ja ranskalaiset perunat.

Mikko Jalkanen
asianajaja, varatuomari, Lukander Ruohola HTO Oy

Mikko Jalkanen toimii Asianajotoimisto Lukander Ruohola HTO Oy:n osakkaana, toimitusjohtajana sekä IT- ja teknologiajuridiikan liiketoiminta-alueiden vetäjänä. Mikko on toiminut asianajotehtävissä noin 18 vuotta ja osallistunut yritys- ja sopimusoikeuden lisäksi laaja-alaisesti erilaisten teknologialiitännäisten toimijoiden, startup -yritysten ja innovaatioiden ympärille kehittyneiden yritysten oikeudelliseen avustamiseen. Mikko toimii myös Kuopion alueen kauppakamarin kasvuvaliokunnan puheenjohtajana. Mikko on luonnollisesti Turun yliopiston oikeustieteellisen tiedekunnan kasvatti.

Aura Salla
kansanedustaja

Aura Salla on Kokoomuksen kansanedustaja, EU-politiikkaan erikoistunut valtiotieteiden tohtori ja suuren valiokunnan jäsen. Aiemmin hän on toiminut mm. Jean-Claude Junckerin erityisneuvonantajatiimin ulkopolitiikan neuvonantajana sekä Brysselissä Metan EU-asioista vastaavana yhteiskuntasuhdejohtajana.

Tunteeko yrityksesi data actin vaikutukset?

Vuonna 2025 voimaan tuleva Data Act on osa Euroopan unionin uutta datastrategiaa, jonka tavoitteena on edistää oikeudenmukaista datan saatavuutta ja käyttöä. Datasäädös pyrkii helpottamaan datan liikkumista vapaasti EU:ssa sekä antamaan yksityishenkilöille ja yrityksille paremmat mahdollisuudet hallita dataansa ja se lisää kuluttajien vaikutusmahdollisuuksia verkkoon liitettyjen tuotteiden tuottamaan dataan.

Säännös vaikuttaa laajasti kaikkiin verkkoon liitettyjen tuotteiden ja palveluiden parissa toimiviin yrityksiin ja myös yritysten totuttuun tapaan suojata liikesalaisuuksia. Se asettaa velvoitteita datan haltijoille ja laitevalmistajille, joiden tulee jatkossa sallia tuotteiden ja palveluiden käyttäjille pääsy laitteiden ja palveluiden dataan sekä mahdollisuus hyödyntää sitä. Data Act tulee vaikuttamaan merkittävästi kaikkien digitaalisia tuotteita ja palveluita hyödyntävien yritysten toimintaan ja velvoitteiden lisäksi myöntämään niille oikeuksia myös ulkopuoliseen dataan.

Ilmoittaudu tilaisuuteen tästä